Geke

Ik ben Geke Maes (1979). Ik ben getrouwd en trotse moeder van drie kinderen: een zoon (2005), een dochter (2009) en een zoon (2011).

Achtergrond
Van kleins af aan heb ik altijd geweten dat ik met kinderen wilde gaan werken. Na mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik met veel plezier gewerkt onder andere op een orthopedagogisch kinderdagcentrum en in ABA-thuisprogramma’s voor kinderen met een autisme spectrum stoornis. Toch had ik behoefte aan meer uitdaging en achtergrondkennis. In 2003 ben ik daarom gestart met de studie Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Hoe hoogbegaafdheid op mijn pad kwam
Toen onze oudste naar de basisschool ging, bleek hij het op cognitief gebied erg goed te doen. Ook thuis was het woord ‘ontwikkelingsvoorsprong’ al eens gevallen. Een groep versnellen kwam ter sprake, maar tegelijkertijd ook de vraag van de leerkrachten of hij daar sociaal-emotioneel wel aan toe zou zijn. Ik begon het internet af te struinen voor informatie. Tegelijkertijd was ik bezig met de laatste loodjes van mijn studie, en schreef me in voor een keuzemodule over hoogbegaafde kinderen door CBO Nijmegen. Hier kwam ik in aanraking met wetenschappelijke literatuur over hoogbegaafdheid, en onderzoek en begeleiding als orthopedagoog. Als onderdeel van de cursus schreef ik een werkstuk over onderwijsaanpassingen voor hoogbegaafde kinderen. Naast de informatie die ik zocht met betrekking tot onze zoon, vond ik veel persoonlijke herkenning en de sterke drive om me ook in mijn werk op dit vakgebied te gaan bezighouden.
Daarna volgde ik een Zomeracademie Hoogbegaafdheid en Talentontwikkeling van MOOI Begaafd. Ik raakte nog enthousiaster. Ook hier vond ik veel persoonlijke herkenning en informatie, en kwam ik in aanraking met de persoonlijkheidstheorie van Dabrowski. Een theorie die niet zozeer het cognitieve aspect van hoogbegaafdheid, maar vooral hooggevoeligheid en -bewustzijn een plaats geeft. Puzzelstukjes vielen op hun plek. Dit maakte wat mij betreft het plaatje compleet.

Gekend Talent
Na de nodige voorbereidingen en met veel enthousiasme, startte ik in september 2011 Gekend Talent.

Iedere keer weer vind ik het bijzonder om kinderen en hun ouders te leren kennen en hen te mogen helpen bij hun zoektocht rondom (hoog)begaafdheid. Hoewel ik mezelf na acht jaar ervaren kan noemen, blijf ik steeds bezig om me verder te ontwikkelen, persoonlijk en binnen mijn vakgebied. Daarbij hecht ik veel waarde aan bijscholing en intervisie met concullega’s.

Ruim 300 kinderen en hun ouders en soms leerkrachten/begeleiders, hebben de weg naar Gekend Talent gevonden voor een begaafdheidsonderzoek, waar ik heel dankbaar voor ben. In het najaar van 2019 heb ik mijn werkzaamheden stilgelegd, om ruimte te maken voor rust en bezinning. Wellicht zal in de toekomst de nadruk minder liggen op testen en meten, en (nog) meer op verbinding en het overbrengen van mijn opgedane kennis en visie.

Daarnaast
In mijn vrije tijd geniet ik van schrijven, creatief bezig zijn, films, concerten, kamperen, yoga, en vooral samenzijn met mijn gezin, familie en vrienden.